Fata cu Leica nu este o biografie, sau nu în sensul clasic al termenului, ci o excelentă carte de memorii, povestea Gerdei fiind creată cu ajutorul amintirilor deținute de trei personaje care au cunoscut-o: medicul Willy Chardack, ajuns acum în America, Ruth Cerf, singura rămasă în Franța, prietena ei cea mai bună și cea cu care a împărțit o viață, și Georg Kuritzkes, activist și cumva prima dragoste a Gerdei, încă dinainte de a părăsi de tot Germania. Acest fapt ne-o apropie mai tare de suflet și creează acea emoție destul de rar întâlnită într-o carte de memorii.
Adesea, trecutul se împletește cu prezentul și invers, descrierile lungi pe alocuri necesită din plin atenția cititorului, însă cel mai probabil lectura nu te va dezamăgi.
O vei afla pe Gerda, o personalitate puternică, plină de optimism, care reușea să aducă oamenii împreună atât pe perioada cât a trăit, dar și după ce a decedat. Este o carte încărcată de emoție, amintirea Gerdei fiind încă vie în memoria celor ce au cunoscut-o, chiar și la mulți ani după ce a fost ucisă.
Autoarea ne oferă un model de nonconformism, de eleganță și stil prin intermediul Gerdei Taro. Ea face ca totul să merite. Nu se încadrează în tiparul vremurilor sale. Nu se teme de repercusiuni și aleargă să-și îndeplinească visele, indiferent de greutăți și de ceea ce are de dus în spate pentru a ajunge acolo unde își dorește.