Creativitatea este un proces constant de interogare şi răspuns ce are loc în mintea noastră.
Will Gompertz
Dincolo de creativitate şi fotografie
[mai 2021]
Tu cât de des îţi pui întrebări despre ceea ce faci în fotografiile tale, despre unde vrei să ajungi şi ce transmiţi prin ele?
Numele meu este Cristina Gârleşteanu şi sunt co-fondator CreativEdu.
De mai bine de 10 ani, sunt pasionată de fotografie şi lucrez in domeniu, având totodată competenţe din sfera realizării de conţinut.
Motivul pentru care citeşti aceast text este pentru că vreau ca şi tu să ai o copie a cărții mele: Dincolo de creativitate şi fotografie.
Ştiu că uneori planurile pe care le avem în legătură cu pasiunile noastre nu decurg aşa cum ne-am imaginat, ceea ce ne demotivează…
Adevarul e că mulţi vorbim despre ce vrem să facem, despre ce idei avem, dar ne autosabotăm adesea la capitolul pus în practică sau nu credem că suntem suficient de creativi ori că avem abilitatile necesare.
Personal, cunosc foarte puțini oameni care sunt capabili să se disciplineze, să-și depășească limitele, fără să fie împinși de la spate să faca mai mult.
A fi creativ nu este un lucru uşor. Iar procesul de a fi inspirat, la rândul său, este unul destul de anevoios. Nu este ceva magic, nu este de asemenea ceva ce poate fi prezis – să ştim că vom avea mai multă inspiraţie mâine, sau peste trei zile, sau luna viitoare, iar când se întâmplă, trebuie valorificat .
Sunt câteva aspecte pe care orice fotograf ar trebui să le aibă în vedere atunci când se gândeşte că este posibil să aibă un blocaj creativ.
Iar o parte dintre aceste elemente sau principii sunt prezentate în cartea Dincolo de creativitate şi fotografie.
Vei afla că pe măsură ce sapi tot mai mult în interiorul tău, în căutarea sinelui creativ, tinzi să descoperi lucruri surprinzătoare despre tine și despre ceea ce poți să faci.
Ce articole şi eseuri vei găsi în carte?
Despre fotografie, întrebări și simțul uimirii
Ce este o fotografie bună?
Superficialitate și fotografie
Despre întrebări și drumuri în fotografie
Despre creativitate, inspirație și reîntâlnirea cu
noi înșineNotă despre creativitate
Notă despre reușite (fotografice și nu numai)
Notă despre daruri și artistul din fiecare
Idei pentru blocaje creative și fotografii mai bune
Trebuie să suferim pentru arta noastră?
Cristina Gârleșteanu vorbește despre fotografie, despre libertate, despre disciplină, despre sinceritate, despre ego. Sunt noțiuni ce par a fi simplu de definit, dar greu de integrat, de transformat în acțiune, în fotografie. Este grea disciplina, este dureroasă vulnerabilitatea, este comod perfecționismul și mult prea mare egoul. Este mai ușor să căutăm inspirația, să ne amărâm atunci când nu o găsim și să îi admirăm sau invidiem pe ceilalți, pe toți cei care o au. [...] Acum, întrebarea este: cine ești tu, cititorule? Cum definești, tu, creativitatea? Cum arată interacțiunea ta cu lumea din jur? Cum arată filtrele prin care-ți vezi viața? Cum ți-ai dezvoltat gândirea convergentă? Cine ți-a încurajat gândirea divergentă? Când ai învățat să îți ascunzi vulnerabilitatea? Care îți sunt temerile? Cât de greu crezi că e să fii creativ(ă)? Cum vezi asocierea dintre creativitate și succes? Care e măsura succesului pentru tine? Și celebra întrebare… Cine ai fost înainte să înveți cine nu poți să fii?
Cristina Ciocea, Editor
Despre autor:
Cristina Gârleșteanu s-a născut la 28 februarie 1984, în Târgoviște. A urmat Facultatea de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, însă pasiunea pentru fotografie a făcut-o să se apropie tot mai mult de acest domeniu. A coordonat o serie de ebook-uri despre fotografie, apărute la F64. A coordonat blogul F64, premiat de trei ori în cadrul Webstock Awards la categoria bloguri de companie.
A co-fondat Bucharest Photo Week, primul festival de fotografie din București.
A publicat fotografii și articole în revistele din România și nu numai , tipărite sau doar online: Foto-Video digital, Photo Magazine ,Ziarul Financiar, World Photographers Summit, The Photo Paper, F-Stop, Your Local Guradian, 591photography blog, LiterNet, Street Photography Magazine etc.
A fost nominalizată și a câștigat o serie de premii sau mențiuni la competiții precum: Black & White Spider Awards 2012, IPA (International Photography Awards) 2012, Photography Masters Cup 2012 – The Color Awards, Sony World Photography Awards.
A participat la numeroase expoziții personale sau de grup, atât în țară cât și în străinătate, cea mai recentă în SUA (New York). Finalistă London Street Photography Festival. Este membră Women Street Photographers şi are o imagine inclusă în cartea publicată în martie 2021 de Prestel-USA.
În 2021 a fondat CreativEdu, un hub educațional prin care își propune alături de numeroși colaboratori să aducă în fața pasionaților de fotografie o serie de resurse și cursuri altfel, pentru cei care nu sunt în căutare de sfaturi facile şi rezultate peste noapte, ci își doresc să crească.