Foto: Henri Cartier-Bresson

Despre Momentul Decisiv

Momentul decisiv și anticiparea comportamentului

Fotografiile de stradă captează o imagine a străzilor și a lumii la un moment dat în timp. Esențial este să surprinzi momentul potrivit. Sintagmă aflată în strânsă legătură cu numele lui Henri Cartier-Bresson, momentul decisiv se referă în fotografie la:

„Recunoaşterea simultană, într-o fracţiune de secundă, a semnificaţiei unui moment şi a organizării formelor care i-au dat acestuia expresia sa proprie.” (Henri Cartier-Bresson în „Images à la Sauvette”)

Henri-Cartier-Bresson-Behind Gare Saint-Lazare

Momentul decisiv necesită o intuire a unei stări de fapt ce are în vedere surprinderea unui moment de maxim, totodată irepetabil, în ansamblul său. Altfel spus, momentul decisiv are în vedere anticiparea punctului culminant al unei scene din fața aparatului și capacitatea de reacție necesară pentru a-l captura.

Filonul clasic al momentuui decisiv presupune capacitatea de armonizare cu întregul și de a sesiza punctul microscopic optim al acelei stări efemere. Și fotograful să fie acolo, să declanșeze.

Spontaneitatea unui astfel de moment, imprevizibilul, nu permit în general studiul prealabil al unei situaţii, fotografiile de stradă fiind supuse în general unor reacţii imediate, mai puţin premeditate, regizate.

Captarea acestui moment decisiv implică răbdare, spirit de observație și mult, mult exercițiu. În cazul unui portret, momentul decisiv poate fi observat în expresia feței persoanei din cadru, cu atât mai dificil de anticipat în cazul unui subiect pe care nu îl cunoaști.

Fotografierea oamenilor presupune într-o mare măsură înțelegerea naturii umane și conștientizarea modului în care aceștia pot reacționa în diverse situații. Privește oamenii cu atenție și ține întotdeauna aparatul la îndemână. Cu exercițiu și observație, vei ajunge să intuiești ce urmează să se întâmple.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.