Nouă ne plac mult și filmele. Putem învăța atâtea și atâtea despre imagine urmărind filme. Dacă sunt filme despre fotografie sau despre fotografi, cu atât mai bine 🙂 În cazul în care te-ai plictisit de lista de vizionare de pe Netflix sau vrei măcar să iei o pauză și să urmărești sau poate chiar să revezi ceva, noi am alcătuit o listă de filme cu și despre fotografie, plus câteva sugestii care nu au direct legătură cu domeniul, dar ar putea rezulta o super fotografie din film aproape oriunde ai pune stop cadru.
Ești curios de recomandări? De fapt, sunt mai mult de 12, iar lista rămâne deschisă. Hai sa le descoperim împreună:
Documentar despre fotograful James Nachtwey, considerat de mulți ca fiind cel mai bun fotograf de război din toate timpurile. Pentru realizarea acestui documentar el este însoțit de un cameraman în diverse locuri de pe glob; camera surprinde astfel circumstanțele în care sunt realizate câteva dintre cele mai bune fotografii ale lui James Nachtwey.
Are acțiune, are istorie și este un film care te ține în priză. Timp de o ora și 40 de minute urmărești povestea unui grup de fotografi teribiliști, angajați să fotografieze zona de conflict din Africa de Sud în 1994, în ultimele zile ale Apartheidului. Filmul este bazat pe fapte reale și descrie cu acuratețe aventurile prin care au trecut cei care au imortalizat acele momente. Este un film foarte interesant despre fotografii din zona de conflict. Foarte posibil să vă amintiți de poza în care un copil african pare abandonat în câmp, iar în spatele său un vultur așteaptă în fundal. Dacă vrei să știi cum s-a realizat imaginea și ce efect a avut asupra fotografului din punct de vedere psihologic, urmărește the Bang Bang Club. Fotografia a câștigat premiul Pulitzer în 1994.
În 2007, 4.500 de negative pierdute și necunoscute ale fotografilor Robert Capa, David Seymour și Gerda Taro au apărut în mod misterios în Mexic. Fotografiile au fost surprinse în timpul războiului civil spaniol, iar filmul ne arată drumul acestora din Franța în Mexic și felul în care au supraviețuit.
De-a lungul filmului aflăm prin imaginile celor 3 povestea războiului și a exilului, ororile taberelor franceze de pe plajele din sudul Franței, unde mii de spanioli au pierit.
Auzim povestea modului în care Mexicul și-a promis sprijinul total republicii în exil. Valiza, o metaforă, ne conduce prin narațiune cu vocile și amintirile supraviețuitorilor și ale generației ulterioare de exilați care trăiesc în Spania, Franța și Mexic.
Acesta este un film despre fotografii făcute în trecut (1937-1939), recuperate în prezentul nostru (2007). Este un film despre a vedea cum privim și înțelegem trecutul; modul în care ignorăm și îngropăm lucrurile de care preferăm să ne îndepărtam; rolul și puterea fotografiei în acest context.
The Salt of the Earth este povestea fotografului brazilian Sebastião Salgado care a documentat timp de 40 de ani diferite grupuri sociale din toate colțurile lumii. Documentarul, fie că ai auzit sau nu de Salgado, te prinde prin extraordinara poveste de viață a personajului principal și felul în care el singur își narează povestea. Se simte multă pasiune și dragoste față de oameni și natură, în vocea sa.
Găsești la fiecare pas imagini și povești extraordinare, dar și trăirile personale ale fotografului, afecțiunile pe plan sentimental cauzate de ororile războaielor, iar în final, soluția către o lume mai bună, mai frumoasă, pusă în practică nu numai printr-un proiect fotografic. Te lăsăm să descoperi trăirile și imaginile unuia dintre cei mai mari fotografi umaniști singur, însă.
O dramă romantică bazată pe cartea lui Patricia Bosworth, Diane Arbus: A Biography. Întorcându-și spatele familiei sale bogate și consacrate, Diane Arbus se îndrăgostește de Lionel Sweeney, un mentor enigmatic care o prezintă pe Arbus persoanelor marginalizate, lucru care o va ajuta să devina unul dintre cei mai venerați fotografi ai secolului XX. Plasată la sfârșitul anilor 1950, acțiunea filmului o aduce în prim plan pe Nicole Kidman în rolul fotografiei Diane Arbus.
Un documentar realizat chiar de către descoperitorul acestei extraordinare fotografe, John Maloof. Acesta, căutând documente legate de orașul sau natal, Chicago, a achiziționat la o licitație o cutie cu negative, iar developarea lor a scos la iveală un adevărat artist fotograf. Vivian Maier a lucrat toată viața ca dădacă sau femeie ce face curățenie în casă și a trăit până în 2009. Povestea ei este un adevărat mister, dezvăluit de autorul documentarului prin interviuri luate persoanelor pentru care Maier a lucrat de-a lungul timpului. Aceasta a lăsat în urma ei un număr de 150.000 de negative și o serie excepțională de fotografii de stradă, fiind considerată astăzi unul dintre cei mai buni fotografi de street. Folosea ca aparat un Rolleiflex pe format mediu, dar imaginile sale nu au fost niciodată publicate, iar ea le ținea destul de ascunse de restul oamenilor din jur. Am putea spune că dacă Vivian Maier ar trăi în zilele noastre ar fi genul de fotograf fără cont de Instagram etc.Dacă vrei să urmărești o poveste care dezvăluie intimitatea unui personaj misterios și a unui excelent fotograf sau o călătorie în timp prin intermediul imaginilor lui Maier în New York, Los Angeles sau Chicago, vizionează acest documentar multi-premiat.
O privire de ansamblu asupra procesului creativ al fotografei Sally Mann.
Mult mai recent, în 2018, a apărut și documentarul de 9 minute Sally Mann: Collodion and the Angel of Uncertainty, în care fotografa povestește de ce a îmbrățișat această tehnică și cum a procedat pentru a realiza acest proiect cu placi de colodiu umed.
Procedeul fotografic colodiu umed (1851-1880) permite realizarea de imagini direct pe coli de sticlă (Ambrotipie) sau aluminiu (Ferotipie). Procedeul colodiu umed necesită acoperirea, sensibilizarea, expunerea și developarea materialului fotografic în decurs de aproximativ cincisprezece minute, necesitând astfel o cameră întunecată portabilă pentru utilizare pe teren. Dacă placa se usucă înainte ca fotograful să aibă timp să developeze imaginea, placa nu va mai fi sensibilă la lumină și va fi complet inutilă. De aici și denumirea procedeului “Colodiu umed”. Până la sfârșitul anilor 1850, acesta a înlocuit aproape în întregime primul proces fotografic, dagherotipul.
Acțiunea filmului are loc în Suedia, undeva la începutul secolului XX, în vremuri schimbătoare de război. Maria, o tânără din clasa muncitoare, câștigă la o loterie o cameră de fotografiat. Decizia femeii de a păstra obiectul avea să îi schimbe întreaga viață…
O prezentare aprofundată a vieții și operei lui Ansel Adams.
Filmul dezvăluie legătura profundă a personalității lui William Eggleston cu opera sa, prezentând, totodată și angajamentele sale paralele ca muzician, desenator și videograf. Filmul îl urmărește pe Eggleston în călătoriile sale din Kentucky, Los Angeles, New York și Memphis, unde locuiește.
Filmul a fost nominalizat la Premiul Gotham pentru cel mai bun documentar la secțiunea Independent Filmmaker Project (Gotham Awards 2005).
Cartea The Americans (1958), a lui Robert Frank, a transformat peisajul fotografiei contemporane. Exilat din Europa, Frank a străbătut Statele Unite cu camera sa, căutând adevărurile incomode de atunci. Cartea rezultată a fost opera definitorie a artei fotografice din secolul al XX-lea.
Cincizeci de ani mai tarziu, regizorul francez Philippe Seclier a decis să-i urmeze pașii, refăcându-i traseul pas cu pas. El explorează spiritul „Beat Generation”, examinând impactul cărții lui Frank nu numai asupra artei fotografiei, ci și asupra culturii americane. El urmărește subiectul fotografiilor, în timp ce prezintă comentarii de la pictorul Ed Ruscha, fotograful Raymond Depardon și o serie de istorici și curatori de renume.
Din Texas în Montana, din Nebraska în Louisiana, din New York în San Francisco, An American Journey este o odisee de 15.000 de mile prin America contemporană, care se deplasează între trecut și prezent, fotografie și cinema – surprinzând frumos spiritul legendarei călătorii a lui Robert Frank.
Un Johnny Depp aproape de nerecunoscut îl interpretează pe fotograful Life W. Eugene Smith în misiunea sa de a documenta o comunitate japoneză devastată de poluare, imagini care au marcat un punct culminant în cariera sa.
Dacă nu ar fi existat proiectul din satul pescăresc japonez Minamata, moștenirea lui W. Eugene Smith ar fi probabil cea a unui fotograf de război, sau a unuia dintre principalii colaboratori ai revistei Life, a cărui abordare captivantă a ajutat la conturarea conceptului de eseu fotografic. Însă Smith a ajuns la Minamata, iar imaginile pe care le-a trimis acasă la sfarșitul anului 1971 – în special un portret al unei mame care își îmbăia fiica otrăvită cu mercur – au definit nu doar cariera sa, ci și impactul uman al poluării industriale așa cum publicul larg îl știe în ziua de astăzi.
Alte recomandări: (din punct de vedere al imaginii, fără a fi neapărat filme cu și despre fotografi)
- Orice de Andrei Tarkovsky
- Ida (2013) și Cold War (2018), în regia lui Paweł Pawlikowski
- Roma (2018)
- City of God (2002)
- The Genius of Photography
În final, după cum am menționat și mai sus, lista rămâne deschisă. Spune-ne ce filme ai mai văzut, orice titlu de neratat merită împărtășit, fie că vorbim despre filme despre fotografi sau despre filme din care ai vrea să printezi și agăți pe perete fiecare scenă, din punct de vedere vizual.